Proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott som i första hand används av personer som tränar hårt. Proteinpulvret gör att du snabbare ökar din vikt. Detta eftersom kroppen använder proteinet för att bygga upp muskler. Men även när du vill gå ner i vikt bör man äta mycket proteiner eftersom man annars tappar muskelmassa. På marknaden idag finns det många olika proteinpulver. Vassleprotein (whey protein) tas snabbt upp av kroppen. Proteinet kom ursprungligen från mjölk. Detta fungerar bra för de flesta användare. Vasslekoncentrat är den billigaste formen av vassle, medan vassleisolat kostar lite mer. Vassleisolat innehåller också mer protein.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

Ett annat proteinpulver är kasein (casein). Kasein förhindrar muskelnedbrytning. Detta kallas även för att proteinpulvret har en anti-katabol effekt. Proteinpulvret kasein intas i regel på kvällen. Detta eftersom man vill uppnå ett långsamt upptag. Proteinpulvret kasein är bra om du önskar reducera din fettvikt. Innan man intar sitt proteinpulver ska man blanda ut det i en vätska. Mjölk fungerar bra. För att räkna ut hur mycket proteinpulver man bör dosera med ska du räkna samman ditt totala proteinintag. Det innebär att du lägger samman det protein du får i dig från vanlig kost med ditt proteinpulver. Summan av detta bör vara ungefär två gram protein per kilo fettfri kroppsvikt. Du kan också dubbla din kroppsvikt för att få ett ungefärligt värde på hur mycket protein som din kropp behöver. Väger man runt 75 kg ska man således sträva efter att få i sig ungefär 150 gram protein dagligen. Således är det mycket viktigt att man har en bra översikt över vad man äter under en dag. För att inte glömma bort något kan det vara en god idé att skriva upp vad man äter i en liten bok som man har för vana att alltid bära med sig.

Kom ihåg att aldrig ersätta vanlig mat med proteinpulver. Detta är mycket viktigt att komma ihåg. Om du är laktosintolerant är det också viktigt att du tänker på att köpa proteinpulver som har ett lågt laktosinnehåll. Priset på proteinpulver kan skilja sig mycket åt mellan olika återförsäljare. PriceRunner är en bra sajt om man vill jämföra priset på proteinpulver. Idag finns det föreskrifter om bland annat märkningen av kosttillskott. Läs allt vad som står på proteinpulvrets förpackning. Vill du läsa mer om kosttillskott kan du göra det på Livsmedelsverket hemsida. När du intar alltför mycket protein, en daglig dos på ungefär tre gram per kilo kroppsvikt, så belastas njurarna. Detta eftersom överflödigt protein kommer ut när du urinerar. Enligt den nordisk näringsrekommendationen bör du få i dig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Du finner naturligt protein i livsmedel som kött, fisk, nötter, mjölk, ägg, böner och sojaprodukter.

Du ska komma ihåg att proteinpulver inte är något mirakelmedel för att få den perfekta kroppen. Glöm inte bort att bra kost och motion är de två enskilt viktigaste sakerna för att man ska uppnå en bra fysisk hälsa. För att komma i fysisk form är det viktigt att man sätter upp realistiska mål. Sedan krävs det att du är disciplinerad. Du ska heller inte tro att förändringen sker över en natt. Det tar tid att bygga upp sin kropp.