Kreatin

Kreatin är ett kosttillskott som består av tre aminosyror, arginin, glycin och metionin. Kosttillskottet används då man vill öka sin styrka och muskelvolym. Men kreatin är också ett ämne som finns i kroppen och i den mat som du äter. Kreatin bildas i njurarna, bukspottskörteln och levern. Huvudsakligen finns det kreatin i kött och fisk, men kreatin finns även i mejeriprodukter. I ett kilo kött finns ungefär 5 gram kreatin. Om du har en normal kost får du i dig ungefär 1-2 gram kreatin per dag.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

När du intar kreatin så omvandlas detta till kreatinfosfat i din muskler. ATP, adenosintrifosfat, är en molekyl varifrån alla levande celler får sin energi. När kroppens celler förbrukas ATP så bildas ADP, adenosindifosfat. När du exempelvis tränas hårt så finns det ett stort behov av ATP och resurserna räcker inte långt. Kreatinets funktion är att, genom att ge ifrån sig en fosfatmolekyl, bilda en ny ATP-molekyl från ADP.Det är dock inte alla som kan dra nytta av kreatinet. Dessa personer kallas för “non-responders”. Anledningen till varför vissa människor inte påverkas av ökat tillskott av kreatin i kroppen är dock okänt.

Det finns flera hundra studier som är publicerade om kreatin. Enligt dessa framkommer inga risker med bruk av kreatin. Kosttillskottet kreatin har funnit i handeln sedan början av 1990-talet. När du handlar kreatin säljs den i den kemsiak formen kreatinmonohydrat. Kreatinmonohydrat är ett vitt pulver med måttlig vattenlöslighet. Pulvret smakar ingenting. Ett råd är att blanda kreatinet med någon dryck som innehåller snabba kolhydrater. Kreatin är bra att inta med snabba kolhydrater eftersom dessa har ett högt glykemiskt index. Således utsöndras en stor mängd insulin och detta insulin driver kreatin till cellerna.

När du tar kreatin som kosttillskott så leder detta till att du blir mer explosiv i musklerna. Det ger fördelar i idrottsgrenar såsom hopp- och kast, sprinterlöpning men också styrkelyft. Vidare så kommer en vätskeansamling i musklerna att kunna noteras. Det finns två sätt på vilka man kan dosera kreatin. Antingen kan du ta 5 gram kreatin varje dag, eller så kan du börja med att ladda upp med 20 gram kreatin under ungefär en veckas tid, för att sedan övergå till ett intag av 3-5 gram per dag. När cellerna är mättade med kreatin så kan överflödigt kreatin följa med när ut när du urinerar.

Kreatin är inte dopingklassat. I vissa fall leder det dock till att man kan få lättare magbesvär. Om du märker av att du får magbesvär kan du dela upp intaget av kreatin i mindre doser. När du börjar med att inte kosttillskottet kreatin kan du även känna av en viss huvudvärk. I samband med att du börja inta kreatin så kommer du även att gå upp i vikt. Detta är emellertid helt naturligt. Det finns flera återförsäljare av kreatin på Internet. Du kan bland annat handla kreatin via sajter som Byggmuskler. Innan du handlar kreatin över Internet ska du jämföra priset hos flera olika återförsäljare. Handla aldrig kreatin av någon återförsäljare som verkar vara oseriös.