Koststillskott

Med kosttillskott menas något som man intar förutom den övriga maten. Kosttillskott är exempelvis kolhydrater, proteiner, fetter, mineraler och vitaminer. Du bör också vara medveten om att kosttillskott i regel är koncentrat till ett fåtal olika ämnen. För att något ska kunna kallas för kosttillskott måste ämnet redan finnas i kosten. Du ska endast tas kosttillskott om du har brist på något ämne i kroppen. Kom ihåg att det är viktigt att inte slarva med det vanliga matintaget när du intar kosttillskott. De personer som i första hand använder sig av kostillskott är idrottare. Detta eftersom dessa personer har ett större behov av proteiner och mineraler. Likväl finns det inget vetenskapligt stöd för att idrottare behöver extra kosttillskott.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

När du börjar äta att en viss typ av kosttillskott så kommer din kropp att förbruka andra näringsämnen. Detta för att tillgodogöra sig innehållet i kostillskottet. Det innebär att om du intar ett proteinpulver så ökar därmed behovet av mineraler och vitaminer. Om du intar ett kosttillskott som endast innehåller en typ av vitamin, bör du vara extra försiktig.
Det är mycket att man använder kosttillskottet rätt. Du ska aldrig överdosera ditt intag av kosttillskott. Försök istället sträva efter att få ett så balanserat intag av födoämnen som möjligt. Kosttillskottet bör endast betraktas som ett komplement. Om du exempelvis intar multivitamintabletter, men samtidigt äter rätt i övrigt, är det osäkert om tabletten har någon effekt. Det finns studier som visar på en svag effekt. Andra visar faktiskt på en skadlig effekt då risken för att drabbas av tjocktarmscancer ökar. Numera finns det kosttillskott som är framställda på syntetisk väg. Om dessa är att betrakta som kosttillskott är dock oklart.

Det finns idag en uppsjö av olika kosttillskott på marknaden. Många av dessa preparat har dock inte genomgått en ordentlig kontroll. Det har också visat sig att kosttillskott kan innehålla substanser som är dopingklassade. Om du är idrottare ska du komma ihåg att du är själv ansvarig för vad du intar. Idrottaren har en skyldighet att upplysa sig om vad det kosttillskott denne eventuellt intar innehåller. Vidare ska man vara medveten om att kosttillskott är långt ifrån något mirakelmedel. Istället bör det betraktas som pulveriserad mat. För att bygga upp sin kropp krävs också hård träning.

Det enklaste sättet att köpa kosttillskott är att göra det över Internet. Det är ofta också billigare att handla kosttillskott över Internet. Jämför alltid priset mellan olika återförsäljare innan du köper kosttillskott. Priset på kosttillskott kan variera. Handla aldrig kostillskott via någon återförsäljare som verkar vara oseriös. Kontrollera också slutpriset för kosttillskottet. Frakten kan variera. Det finns vissa märkningsregler för kosttillskott. Först och främst måste ordet kosttillskott stå på förpackningen. Vidare ska det finnas uppgifter om de ämnen som karakteriserar produkten. Läs också på vad som anses vara en lämplig dos. Kostillskott ska förvaras oåtkomligt för småbarn. Se således till att alltid vara mycket påläst innan du intar något kosttillskott. Några sajter där du kan handla kostillskott är Gymgrossisten och Powerstore.

Om du misstänker att du lider brist på ett ämne är det en god idé att ta kontakt med en näringsterapeut. Näringsterapeuten kan göra olika blodanalyser men också utvärdera ditt näringsbehov och de eventuella brister som kan föreligga.