GI recept

GI står för glykemiskt index. Detta är ett mått på hur snabbt kolhydrater i en viss typ av livsmedel, eller sett till en måltids helhet, bryts ner av din kropp. Om GI är högt så bryts kolhydraterna ner snabbt och tvärtom. Detta leder till, att om du äter mat med låg GI så kommer du också att känna dig mättare under en längre tid. GI recept kan användas av dig som önskar att bli av med överflödiga kilon men också av dig som önskar en sundare kosthållning i största allmänhet.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

Det finns många GI recept utlagda på Internet. Sajten Gi-metoden och Gi-recept är jättebra för dig som letar efter GI recept. Om du precis börjat med GI metoden kan det vara bra om man följer färdiga GI recept. För att kunna sätta samman egna GI recept krävs det att man har en viss kunskap om särskilda livsmedels GI. På Internet finns det flera GI Tabeller där man kan avläsa olika livsmedels GI. Kontrollera dock vad indexvärdet 100 står för innan du börjar avläsa tabellen. Detta eftersom detta referenstal kan stå för olika saker i olika tabeller.

När du sätter samman egna GI recept ska du också vara medveten om att det finns flera saker som påverkar GI i måltiden. Först och främst påverkas GI av kolhydraterna sammansättning. Kom dock ihåg att om du har ett GI recept som innehåller mycket fett så kommer kolhydraterna att tas upp långsammare i din mag-tarmkanal. Resultatet av en sådant sammansätt GI recept leder till att måltiden får ett lägre GI. Äter du å andra sida många fettrika måltider så kommer du ändå inte att gå ner i vikt. Surhet är en annan sak som påverkar hur kolhydraterna tas upp av mag-tarmkanalen. Därför är det många som använder sig av vinäger i matlagningen.

Att använda sig av GI räcker dock inte om man vill undersöka huruvida de GI recept man sätter samman ger dig tillräckligt med näring. Därför är det viktigt att titta närmare på näringssammansättningen i dina GI recept. Du kan bland annat hitta näringstabeller via Livsmedelsverket. Om du har svårt att komma på bra GI recept på egen hand kan du också ta hjälp av en dietist. För även om du kan hitta många bra GI recept på Internet är det inte säkert att alla som lägger ut recept är kunniga inom området.

Att sätta samman GI recept räcker dock inte för att du ska kunna gå ner permanent i vikt. För ett hälsosamt liv utan överflödiga kilon krävs en kombination av kost och motion. Vidare krävs det att man är motiverad och kan sätta upp långsiktiga mål. GI recept är ett sätt att bli mer medveten om vad man stoppar i sig. Det är också viktigt att man inte bara ökar kunskapen om det man äter. Allting blir lättare om man är intresserad av mat och öppen för nya smakkombinationer. Pröva dig fram och testa nya GI recept. Låt matlagningen bli något lustfyllt.